Batony proteinowe – szybka przekąska pełna wartościowego białka

Duża ilość białka, witamin i minerałów, mała ilość węglowodanów – to przepis na batonik proteinowy. Takie słodycze są dzisiaj bardzo popularną fit przekąską. Jak wybrać dobry baton wysokobiałkowy? Kiedy warto je jeść?

Batony wysokobiałkowe, proteinowe zawierają dużą ilość białka, na przykład serwatkowego, sojowego czy z jaja kurzego. To rodzaj żywności funkcjonalnej, która z powodzeniem może od czasu do czasu zastąpić posiłek, na przykład drugie śniadanie.

Dobre batony proteinowe – czyli jakie?

W sklepach można znaleźć różne batoniki proteinowe (https://swiatsupli.pl/pl/101-batoniki-proteinowe) o wielu pysznych smakach, na przykład czekoladowe, waniliowe, karmelowe, orzechowe, kokosowe. Nie każdy z nich będzie jednak zdrowym dodatkiem do diety.

Skład dobrego batonika:

  • białko powinno stanowić co najmniej 1/3 masy produktu
  • niewielka ilość węglowodanów
  • niskokaloryczne słodziki – erytrol, ksylitol, maltitol, stewia
  • wartościowe dodatki – gorzka czekolada, orzechy, suszone owoce
  • brak tłuszczów utwardzonych typu trans
  • duża ilość błonnika

Kiedy jeść batony proteinowe?

Białko jest ważnym składnikiem diety. Batonów nie powinno się jednak traktować jako standardowego zamiennika wartościowej diety. Najlepiej stosować je jako jej urozmaicenie, na przykład po intensywnych treningach.

Batoniki wysokobiałkowe ze względu na wyśmienity smak mogą być świetnym zamiennikiem słodyczy, ale warto pamiętać o tym, że mają też dość dużo kalorii. Jeden może mieć nawet około 200-250 kcal.